Fenntarthatóság

Ezt ne tedd színtanácsadás után

Hibák, amiket én is elkövettem

Lassan eltelik az a bizonyos első év, mióta színtanácsadáson jártam. Elérkezettnek látom az időt, hogy összegezzem tapasztalataimat. Arról már írtam, hogy hogyan éltem meg a tanácsadást és az azt követő időt, de arról nem, hogy mennyire voltak tudatos döntéseim. Úgyhogy fogadjáok őszinte vallomásomat és azokat a tippeket, amiket nektek ajánlok, ha elkerülnétek az ilyen döntéseket.
Ne kezdj örŰlt vásárlásokba!

Ha hasonlóan lelkes típus vagy, akkor se vásárlással kezd. Számtalan példát hallottam, hogy valakit teljesen félreelemeztek. Így érdemes elsőnek ízlelgetni, hogyan érzed magad a színeidben, harmonikusnak érzed-e a tükörből visszanéző képet. Ha nem, akkor érdemes visszatérni egy második körre. (Ebben a bejegyzésben írtam megbízható szakemberekről.) Érdemes olyan színtanácsadót keresni, aki biztosít alkalmat a felülvizsgálatra, mert emberek vagyunk. Ha nincs külön feltüntetve, kérdezt utána. Aki nem lehúzni szeretne, hanem valóban a Te érdekeidet nézi, biztosan vár egy ilyen alkalomra, ha nem érzed jól magad a színeidben.

Ha elsőre is megvolt a WOW hatás, akkor pedig fektess energiát abba, hogy megtaláld a stílusodat. Nézz utána ruhafazonoknak, lesd el a trükköket a profiktól. Igyekezz az élethelyzetedhez, mindennapjaidhoz illő szabásvonalakat találni.

A Holyduck! blog Eszetere akkor járt tanácsadáson, amikor nem vásárolt ruhát egy évig. Ha nem is egy évig nem vásároltok, hanem csak mondjuk 2-3 hónapig a tanácsadás után/körül, akkor biztos vagyok benne, hogy sokkal többet tanulhattok magatokról majd.

Ne dobd ki az alapdarabjaidat!

Persze én sem “kidobtam”, de távozott a szekrényből jópár színben nem passzoló darab. Ez okozta a legnagyobb gondot. Bevallom, fogalmam sem volt róla, hogy az egy alapdarab nekem.

Szóval érdemes ezt meghatároznod, és őket kezelni a legtudatosabban. Ha az alapok hiányoznak, akkor tényleg azt fogod érezni, hogy nincs mit felvenned, hogy kihúzták alólad a talajt.

Fogalmam se volt, hogy milyen darabok nélkül nem leszek meg. Ezért ha már valamim nem volt, akkor persze venni kellett… Egy szó, mint száz: ne szelektálj azonnal. Amit sokkal inkább tanácsolok, hogy vedd két csoportba a ruháidat: színhelyes és nem színhelyes. A színben nem passzoló kupacból igyekezz inkább alulra választani, próbálj valamilyen harmoniát találni a színek között. ( Pl. lehet, hogy mind a kettő élénk, csak az egyik meleg a másik hideg, de ennek ellenére sem fognak rosszul festeni.)

A kötött “ujj” volt az egyik első darab, amit vettem. Tökéletes megoldás, hogyan kombináld a nem színhelyes felsőiteket.
Figyeld meg, hogy mire van szükséged!

Én ezt úgy határoztam meg, hogy szükségem van a színeimre. Nem, ez nem szükséghelyzet. Sokkal tudatosabb döntés lett volna, ha olyan dolgokat veszek színhelyesen, amik hiányoznak. Nekem érdemes lett volna az elején a kiegészítőkre fektetnem a hangsúlyt, mert azokból amúgy sem volt sok, és sokkal jobban tudtam volna a szettekkel játszani, pusztán ezekkel is.

Inspirálódj magadból!

Persze szuper a Pinterest, de ha nem ismered magad, akkor csak szép színes ruhákat látsz majd, amik nem illenek hozzád. És egy örök vágyakozás lesz, ahol azt fogod kívánni, bárcsak úgy néznél ki.

Ami lehetséges is!

A legtöbb esetben azért látjuk szépnek ezeket a képeket, mert nagyon harmonikusan vannak összeállítva, szép, vasalt ruhákban látjuk a modelleket a képen, jó eséllyel a testalkatuknak megfelelően öltöztetve. Igényes és profi. Legyél te is az, fektess a kombinálásba, a ruhák ápolásába picit több energiát.

Válaszd a minőségit!

Azért mert találsz végre egy színt a palettádról, ne vedd meg az adott ruhadarabot, ha nem jó a minősége. Nem nyersz vele semmit, de adott esetben elég sok pénzt költessz feleslegesen. Gondold végig, hogy akkor is megvennéd-e, ha lenne már több színhelyes ruhád. Ha a válaszod nem, akkor hagyd ott, találsz majd mást helyette.

Ezeket vásároltam/kaptam másodkézből, de mind “új” darab volt a szekrényemben nemsokkal a tanácsadás után.
A fenti kék ruhám azóta (3x viseltem) hordhatatlanná vált.
Azért mert turkáló, nem lesz tudatosabb!

Hoo jaj! Ne gondold, hogy ha turizni mész el, és veszel ott egy halom ruhát, amit aztán nem is hordassz, akkor az fenntarthatóbb! Bár tény és való, hogy a turikban rengeteg színes ruhát találni, de tartsd magad az irányelvekhez. Ott sem kötelez senki vásárlásra, viszont a színes kínálatnak hála rengeteg fazont és színt felpróbálhatsz.

Élvezd!

A színtanácsadás egy nagyon szép része az önelfogadásnak és az önismeretnek. Nem kell gyorsítani a folyamatot, senki nem sietett. Ne érezd nyomásnak, hogy ha nem megy elsőre. Éld meg minden egyes pillanatát, a nehézségeit, amikor valami nem áll össze, de éld meg azt a pillanatot is, amikor a munkahelyedre beérve mindenki megdícsér.

Sokszor érzem azt, hogy az általunk kényszeres megalkotott normák szerint rohanunk valami után. És minden gyorsan kell, azonnal. Én is rohantam. Egy csapásra szerettem volna tökéletes ruhatárat összeállítani. De ez megvárt volna. Sokkal több időt, pénzt, energiát spóroltam volna meg magamnak.

Remélem tudtam segíteni abban, hogy hogyan legyenek tudatosabb döntéseitek tanácsadás után. Tanuljatok az én hibáimból és igyekezzetek nem elkövetni azokat.

Érdeklnek hasonló témájú tippek? Akkor kövess Instagrammon (@wakemeinspring) és Facebookon (@barackespuderblog), ahol további tippeket osztok meg Veletek!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük