Fenntarthatóság Receptek

Hulladékmentes és egészséges receptek- lencsesaláta

Húsmentes, könnyen elkészíthető, alakbarát és nagyon laktató egytálétel receptjét hoztam ma Nektek. Bátran tudjátok magatokkal vinni napközben, ezt gyakorlatilag bárhol elfogyaszthatjuk. A teljes étel elkészíthető hulladékmentesen, ehhez lentebb találsz még információt.

Ahol Te vagy valamelyik családtagod fizikai munkát végez, vagy nagyobb étkű, akkor pirítsatok hozzá kenyérkockákat és dobjátok tálalás előtt azt is a salátába.

Ha nem szereted a lencsefőzeléket vagy még csak ismerkedsz a lencsével, akkor is nagyon ajánlom, mert itt igazi ízorgia lesz jelen a tányérodon, emiatt nem olyan karakteres a lencse íze.

A receptet egyszerűen veganizálhatod is, cseréld le a mozzarella sajtot, és használj helyette növényit. A sajtos ízt nagyon kívánja a saláta, elhagyását ezért nem ajánlom.

Nézzük milyen hozzávalókra lesz szükségünk:
  • vörös lencse (1 bögre)
  • babérlevél (2-3 db)
  • gránátalma (1 db)
  • madársaláta (4-5 maréknyi)
  • mozzarella sajt (2 nagy db)
  • mandula (ízlés szerint)
  • gyömbérpor (1 késhegynyi)
  • 1 db csemegeuborka (kihagyható)
  • só, bors

Ennyi mennyiség kb. 3 adagra elegendő. Ebédre főételként viszont érdemes picit megemelni az értékeket, hogy mindenki jóllakjon. De fogyaszthatjátok vacsorának is, aki ahogy érzi.

Melegen és hidegen is fogasztható, de legjobb ha szobahőmérsékletű.

Elkészítés:

Első lépésként főzzük meg a lencsét háromszoros vízzel és a babérlevekkel együtt. Figyeljetek rá, hogy ne főzzétek túl (nekem sajnos sikerült…). Kb. 20-30 perc alatt el is készül. Ha nem fő el az összes víz, akkor sem szükséges tovább főzni, azt majd egyszerűen leöntitek róla. Ha elkészült hagyjátok kihűlni.

Amíg erre vártok, szeleteljétek fel a mozzarellát, az uborkát, mossátok meg a salátát és szedjétek szét a gránátalmát. Amint a lencse kihűlt, szedjétek ki a babérleveleket, és állítsátok össze a salátát. Ízlés szerint adjatok hozzá sót és borst. És kész is!

Ennyire egyszerű és gyors ez a recept. Kalóriaszegény de vitamindús étel lesz a végeredmény.

A lencsében rengeteg A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, kálium, magnézium, cink és vas. A gránátalma nagyon sok antioxidáns, C-vitamin. A madársalátában sok a C-, a B6-, és A-vitamin illetve a folsav, jód, vas, magnesium, réz.

Be kellene már szereznem egy normális ételhordót, de ez még mindig tartja magát…

És hogyan lesz ez az étel hulladékmentes? Hát úgy, hogy ennek az ételnek minden összetevője beszerezhető csomagolásmentesen. Nekem a mandula volt az egyetlen, ami még volt itthon, azt ajándékba kaptam, sajnos volt csomagolása…

Lelőhelyek:
  • Vörös lencse, gyömbérpor, só, bors, babérlevél, mozzarella (hozzáteszem, hogy az itt kapható isteni finom, messze nem ettem még ilyen jót itthon) mandula- Ligeti Bolt
  • Madársaláta, csemegeuborka, gránátalma- piac, közért

A hulladékmentes vásárláshoz vigyétek magatokkal saját edényeiteket, zsákocskáitokat!

Jó étvágyat kívánok hozzá és mindenképpen osszátok meg velem tapasztalatotokat, ha elkészítitek.

Nem szeretnél lemaradni a következő receptről sem? Akkor kövess Instagrammon (@wakemeinspring) és Facebookon (@barackespuderblog), ahol további tippeket osztok meg Veletek!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük