Fenntarthatóság

Színes kapszula ruhatár

PROJECT 333 kihívás egy élénk tavasz módjára

A kapszula gardrób szerintem a legtöbb divat iránt érdeklődő ember számára ismerős, legyen “zöld” vagy “nem zöld” az életmódja.

Alapvetően hiszek abban, hogy azok a jó kihívások, amik kinyitják számunkra a világot: kizárunk minden zavaró tényezőt, és a célunkra tudunk koncentrálni. Ezért tartom a kapszulákat jó ötletnek: van akinek időt ad, másoknak leveszi az öltözködés terhét a válláról, megint mások számára egy önismereti út.

Miért vágok bele és mégis mi ez?
 A project333 kihívás Courtney Carver találta ki, még 2010-ben. Sőt még egy könyvet is írt róla! A lényege, hogy 3 hónapig 33 ruhadarabot viseljünk és ebbe beleszámítanak a kiegészítők is. Számolunk minden ruhát, felsőt, nadrágot/szoknyát, ékszert, táskát, cipőt, napszemüveget. Nem számítanak az állandó ékszerek (jegygyűrű, pecsétgyűrű), szemüveg (nyilván itt az állandóan viselt darabokra kell érteni, aki kiegészítőként "just for fun" hordja, az bizony beleszámít), fehérnemű. 

Meséltem már nektek arról, hogy az igazi klasszikus vintage megjelenés nagyon vonz, de nem igazán vagyok hozzá elég bátor, mert itthon eléggé szokatlan még. Arra jutottam, hogy a kapszulámba az ilyen stílusú ruháimat fogom válogatni, és picit rákényszerítem magam, hogy ezeket és együtt viseljem. Persze nincs 33 ilyen darabom, de azért van egy pár és vannak olyanok is, amik beleillenek a képbe. Kizárom az összes ide nem passzoló ruhámat, és meglátom, hogy hogyan fogom magam érezni. Csak remélem nem fogok feszengeni: vagy totális fail lesz, vagy szuper.

A másik ok, hogy szeretném az általam készített darabokat hordani, mosni, hogy lássam vannak-e hiányosságok, kényelmesek-e, mit kellene az adott darabokon változtatnom. És minél kisebb a ruhatáram, annál nagyobb az esély rá, hogy sorra kerülnek.

Hogyan lesz egy kapszula színekkel teli?

Bevallom, picit tartottam tőle, mert nagyon ritkán látok ennyire színes kapszulát. Szerencsémre Mengyán Eszti elkészített egy útmutatót és kaptam tőle egy szuper videót is, ami alapján el tudtam indulni. A Zöldgardrób Nórája pedig megnyugtatott, hogy főleg ruhákat viselek, és a ruháim színei passzolnak egymáshoz, így nem lehet nagy gond.

Belevetettem magam: én gépen tervezgettem, befotóztam a ruháimat, és szetteket válogattam össze. Így pontosan látszódott, hogy milyen színeket kíván még a szemem, nekem könnyebb volt, mint a szekrény előtt állva.

Az alap színem a barackos-lazacos rózsaszín (?) volt, kiderült, hogy nagyrészt ez uralja a ruhatáramat. Ehhez jött a másik kedvencem: az égkék.

Két nagyon élénk szín azért kívánt valami finomságot, ez a bézs lett. Ezzel a három színnel már a legnagyobb résszel meg is voltam. De hát azért nem lennék én, ha ennyivel beértem volna: pipacspiros, fűzöld, narancssárga is került a kapszulámba. Mivel folyamatosan próbálgattam a ruhákat egymáshoz, így láttam, ami mégsem jó árnyalat, nem szép együtt, és mi az, ami tökéletes. A legvégén a nap sárga rövidnadrágom került be, bár ezt dolgozni nem veszem majd fel, de hétvégente nagyon alapdarab szokott lenni a rövidnadrág.

Hogyan lehet mintákat választani az élénk színek mellé?

A legegyszerűbb ha a ruháink lesznek mintásak. Persze én felsőt és alsót is választottam mintás darabként, de itt figyelembe kell venni, hogy ha a felső és az alsó mintája nem passzol, akkor azokat nem fogjuk majd együtt viselni. Így esett ki nálam 2 szett, a két mintás felső miatt. De még így is rengeteg szett maradt, nem bánom.

Ha megfigyelitek virágos, madaras, pöttyös mintákat választottam, ezek passzolnak hozzám leginkább. Így tudtam leginkább belecsempészni “lelkemet” ebbe a kapszulába.

Kiegészítők terén maradtam a picit visszafogottabb daraboknál… Hoppá, mégsem… Színes cipő, nyomott mintás táska, statement fülbevaló. Mivel nyáron nem kedvelem az ékszereket, zavarnak, ezért csak egy darab került a kapszulába, inkább kendőt tettem bele, hogy legyen mivel feldobni a copfomat/kontyomat.

A kapszulám összhatása pedig:

Nem szeretem azt mondani, hogy a stílusom, vagy most éppen a kapszulám nőies, mert ezt azt sugallja, hogy aki nem így öltözködik az nem nőies. Pedig láttam már nőket sportos ruhákat viselve, akik 100x nőiesebbek voltak, mint én. Szóval inkább a romantikus szót használnám. Sok-sok pici apró elemtől jött ez amúgy létre: finom anyagok, fodrok, alakot kiemelő szabásvonalak.

Miért nem kerültek be a klasszikus “nyári ruháim”?

Rá kellett döbbennem, hogy bár szeretem őket, a rövidnadrágon kívül nem pazarolok olyan darabokra helyet, amiket nem tudnék felvenni dolgozni vagy akár hivatalos ügyek intézéséhez (az utóbbi hónapokban szerintem nem csak nálam tornyosultak fel a teendők).

Túl kivágott, túl rövid darabok sajnos most várnak a sorunkra. De nem is baj, mert az ilyen ruháim nem is illettek volna az elképzelt stílusba.

Mit várok ettől a 3 hónaptól?

Egyrészt remélem, hogy jó tapasztalat lesz, mert lényegesen könnyebb lenne az életem kapszulával.

Azt is remélem, hogy meg tudom mutatni, hogy lehet egy kapszula színes, romantikus és nem csak minimalista életmód mellé illik.

Mivel már előre megvannak a darabok, amikkel dolgozni fogok, így a blog szempontjából is jelentős időm szabadul fel, mert a szettek válogatása eddig rengeteg időt vitt el, de így célirányosan csak benyúlok majd a szekrénybe mielőtt fotózunk.

Elégedett vagyok a kis “kapszulámmal”?

Határozottan igen. Úgy érzem sikerült a maximumot kihozni belőle. A kis kombinálós módszeremet biztosan fogom majd használni, mert sokkal egyértelműbb, hogy egy adott darab illik-e a kapszulámhoz vagy sem. Hivatalosan 32 darab lett végül, mert egy ruhával nem készültem el… Így ő majd később fog csatlakozni.

És akkor jöjjön pár hasznos link, ha ti is kedvet kapnátok!

Kapszula ruhatár építése a Zöldgardróbbal:

https://www.zoldgardrob.hu/post/%C3%ADgy-k%C3%A9sz%C3%ADts-kapszula-ruhat%C3%A1rat-az-alapok-1-r%C3%A9sz

Ha nem vagy biztos benne, hogy neked való-e:

https://www.zoldgardrob.hu/post/10-jel-hogy-sz%C3%BCks%C3%A9ged-van-egy-kapszula-ruhat%C3%A1rra

A szettekkel még várok picit, végül is van 3 hónapunk 😀

Ha pedig nem szeretnétek lemaradni a szettekről, akkor kövessetek Instagrammon (@wakemeinspring) és Facebookon (@barackespuderblog).

Kérlek tartsátok tiszteletben a szerzői jogokat, a képek felhasználása engedélyköteles! Köszönöm!

Még szintén kedvelheted...

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük