Szépségápolás

Hogyan fess hajat hennával?

Természetes alternatíva meleg színtípusoknak

Nem vagyok sem a hajfestés ellen, sem pedig mellette. Van, akinek ez is hozzátartozik a személyiségéhez, másoktól teljesen távol áll. A hagyományos festékek hosszútávon viszont roncsolhatják a haj szerkezetét, így ma egy természetes alternatívát hoztam Nektek.

A hennáról

A henna egy virágos cserje, amit Indiától Egyiptomig, a világ számos pontján termesztenek. A növény festőanyaga a természetes anyagokat vöröses árnylatúvá festi.

Felhasználása hajra

A hennát por állagban kaphatjuk az üzletekben, ebből kell pasztát készítenünk. Egy jól kenhető, de nem túl folyós állagot kell keverni, kb. joghurt sűrűségűre.

A henna savas környezetben adja a legtartósabb és legélénkebb színét, ezért érdemes citromlével vagy kávéval keverni a festéket. Az évek alatt azonban nekünk a diófalevél-főzet vált be a legjobban. Anyukám lassan 10 éve festi így a haját, és a tartósság, valamint az ősztakarás szempontjából is ez volt a legelőnyösebb megoldás.

A hennát meleg folyadékkal kell elkeverni, és még ilyen állapotban felvinni a hajra. ( Kb. 50C fok az ideális) Száraz hajra, kesztyűvel vidd fel, először a hajtövekre majd a hajvégekre. Ha bárhol lecsöpögne, töröld le, különben megfoghatja a bőrödet is.

A hennát legalább egy órát kell a hajon hagyni. Annál intenzívebb lesz a végeredmény, minél tovább marad fent. Én a szőke hajra való hennás festéket 2 órát hagytam a világos hajamon, anyukám sötétbarna haján a hagyományos hennát egy éjszakára szokta fent hagyni. Ki kell tapasztalni, hogy mi az ideális a számodra.

A hennát nem egyszerű a hajból kimosni, érdemes többször alaposan leöblíteni és samponozni. Ha nem mossuk ki megfelelően előfordulhat, hogy a hajunk sprőd lesz, de ez a következő hajmosások alkalmával megszűnik.

Milyen fajtái vannak?

Ma már a szőkétől a barnáig bármilyen hajszínt megfesthetünk. Ezekben a verziókban a henna más-más növényekkel van keverve, sokkal kisebb arányban.

Milyen színe lesz a hajamnak?

Az egyéni hajszíntől függhet, hogy milyen hatást sikerül elérnünk. 2 dolog viszont biztos: a henna minden esetben meleg árnyalatot ad és nem tud világosabb hajszínt eredményezni. A szőke henna a szőke hajnak egy aranyló fényt ad, míg a hagyományos rókavörösre festi azt. A sötétbarna szinte fekete hajat a szőke henna nem tudja látványosan színezni, míg a tiszta henna már szemmel láthatóan színezi azt. És így tovább…

A világos hajúaknak:

  • érdemes rövid ideig fent hagyni,
  • nem túl savas folyadékkal keverni
  • maximum 20% hennát tartalmazó készítményt választani (ha nem szeretnél vörös színt festeni)

Míg a sötét hajúaknak:

  • érdemes tovább fent hagyni
  • erősebb, savasabb folyadékkal keverni
  • hagyományos, vagy sötét hajra való hennával festeni

Hol kapható?

Henna port majdnem minden bioboltban találni. Henna alapú hajfestéket bioboltokban, illetve olyan drogériákban találtok, ahol van bio részleg is.

Minden henna festék jó?

Sajnos, itt is belefuthatunk abba, hogy a cégek szeretnének megtéveszteni minket. Sok festékre ráírják, hogy henna, pedig egy gramm henna port nem tartalmaz. Éppen ezért vásárlás előtt mindenképpen nézzétek meg a festékek összetételét. A henna csakis 100% természetes összetevőkkel legyen keverve!

Létezik semleges henna?

Hivatalosan nem. Egy másik növényt, a Cassia-t (Senna) szokták így nevezni. Szőke hennának is hívják, mert a szőke hajnak aranyló fényt ad, és emellett éppen úgy ápolja, mint a henna. A gyakorlatban én évek óta használom és semmi változást nem eredményezett a hajszínemben.

Személyes vélemény: ha meleg színtípusként természetes, hulladékmentesebb hajápolót keresel, nem szeretnél színezni, próbáld ki a Cassia port. Mivel a hajadnak jó eséllyel már amúgy is meleg árnyalata van, nem fog változtatni rajta. Hideg színtípusként viszont éppen ez a meleg árnyalat viheti el az összhangot, így sajnos nekik le kell mondaniuk róla.

Remélem hasznos volt ez a kis összefoglaló, ha bármi kérdés maradt benned, kérdezz bátran kommentben!

Ajánlott termékek:

Cassia por:

https://www.zoldbolt.hu/szepseg-es-egeszseg/hajapolas/balzsamok-es-hajapolok/cassia-obovata-por.html

Henna szőke hajra:

https://www.zoldpolc.hu/henna-hajfestek-por-logona-aranyszoke-855

https://kremmania.hu/kremek/henna-blond-szoke

Henna barna hajra:

https://www.ecco-verde.hu/phitofilos/szinkeverek-mogyorobarna

100% henna papír csomagolásban:

https://www.ecco-verde.hu/radico/bio-henna-por

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük