Ha környezetbarát ruhatárat szeretnél, az első lépés mindenképpen az, hogy megnézd milyen darabjaid vannak és felismerd a valódi szükségleteidet. Amennyiben új darabokra van szükséged, a legjobb dolog, amit tehetsz, hogy másodkézből vásárolsz.

Én régi motorosnak számítok, gyerekkorom óta vásárolunk másodkézből. Ma elhoztam a kedvenc helyeimet, ahol szívesen vásárolok.

GARDRÓBCSERE

A oldalán ruhákat, kiegészítőket sőt még a kisállataitoknak is találhattok ruhákat másodkézből. Mivel az oldalon mindenki személyes ad el, érdemes előre ellenőrizni az eladó profilját és értékeléseit.

RECYCLEDFASHIONSTORE

A Lendvai Lilla stylist által indított üzletben online és offline is tudtok vásárolni. Én itt főleg designer darabokra szoktam vadászni, de vannak igazán kedvező árú darabok is.

REUSED

Egy szintén hazai, válogatott használt ruhákat kínáló oldalt Kovács Delinke szín- és stílus hozta létre. Személyesen Szombathelyen tudtok nézelődni, online pedig itt, vagy instán.

View this post on Instagram

ELINDULT A REUSED OLDAL⁣ Deli vagyok,stílustanácsadó és lehet,hogy a @delistyleblog oldalamról már ismertek. A REUSED üzletet június 8-án nyitottam meg Szombathelyen. Előtte már egy zárt Facebook csoportban elkezdett működni, továbbá bővült egy Facebook oldallal is. Azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel úgy döntöttem a REUSED ide is be fog robbanni😁 ⁣ Hogy miért is hoztam létre a REUSED vonalat? ⁣ Már tiniként is szerettem a second hand boltokat. Ez a szeretet az idő múlásával sem szűnt meg. Aztán elkezdtem foglalkozni a divatipar káros hatásaival, a fenntartható divat témájával, amibe a second hand vásárlás is beletartozik.⁣ ⁣ S még egy dolog vezérelt. Budapesten sok hely van, ahol igazi kincseket lehet találni, viszont Szombathelyen ilyen jellegű second hand boltról nem volt tudomásom, így megcsináltam. ⁣ ⁣ Miért az elnevezés és mi szól a #preloved ruhák mellett: ⁣ 🔹A REUSED név arra utal, hogy az itt található ruháknak volt gazdája, de ő már nem hordja azokat, de szeretné, ha ezek a darabok mást is boldoggá tennének. ⁣ 🔹A pre-loved darabok megfizethetőek. Jó módja annak, ha pénzt szeretnénk megtakarítani.⁣ 🔹Nagy valószínűséggel nem jön szembe velünk ugyanolyan az utcán.⁣ 🔹A környezetbarát vásárlási lehetőségek egyike.⁣ 🔹A divatipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág. Azzal, hogy minél tovább használunk egy ruhát, teszünk a fenntarthatóságért.⁣ 🔹A stílusos megjelenés nem pénztárca kérdése.⁣ 🔹Jó egy olyan közösséghez tartozni, ahol hasonló érdeklődésű emberek vannak, akik szeretik a ruha vásárlásnak ezt a formáját.⁣ ⁣ A REUSEDban nem bálás ruhák vannak.Másoktól származó, válogatott, minőségi darabokat lehet találni, akár designer darabokat is. ⁣ . Rendszeresen fogok posztolni szetteket a REUSEDban elérhető darabokról, amiket meg lehet vásárolni,postázásra is lesz lehetőség.⁣ Minden tudnivalót meg fogok osztani sztoriban, illetve highlightok formájában is elérhetők lesznek. ⁣ Bízom benne, hogy a REUSED insta oldalát is szeretni fogjátok!⁣ ⁣#secondhandfashion #prelovedfashion #secondhand

A post shared by Használtruha üzlet (@reusedbolt) on

ETSY

Egy nemzetközi oldal, ahol mindent (is!) megtalál az ember. Sokszor időigényes megtalálni, amit keresünk, ezért mindenképpen ajánlom, hogy vessétek be a keresési szűrőket. Igazi régi kincsekre bukkanhattok, de designer darabokat is vásárolhattok kedvező áron, másodkézből.

LUDOVIKA VINTAGE

Vintage mennyország! Aki szereti a vintage darabokat, vagy különlegesebb darabokra vágyik, érdemes benézni a 7. kerületi üzletbe.

DEPOP

A Gardróbcseréhez hasonló, nemzetközi oldal, de főleg angol eladók termékeit találhatjátok meg. Nem mindenki vállalja a postázást kis hazánkba, de sok olyan márka termékeit árulják, amik más módon nem jutnak el hozzánk.

NIMFA

A Nimfa kínálatában klasszikus, vintage darabokat találhattok. A kedvenc kiskabátom is innen van például. A weboldalt ide kattintva érhetitek el.

View this post on Instagram

Checkmate ♟🥀

A post shared by NIMFA vintage & design (@nimfa__) on

SLOW TÁR

Balla Gabi (öltözködési-, stílustanácsadó, stylist) új “szolgáltatása” a fenntarthatóság jegyében. Budapesti stúdióban hazai alkotók termékei mellett, preloved darabokat is találhattok, amiket Gabi válogat össze. Ruhák leadására is van lehetőség, erről tájékozódjatok itt.

A ruhákat a Slow Stúdióban találjátok.

FACEBOOK MARKETPLACE ÉS CSOPORTOK

Ezt is meritek valószínűleg a legtöbben, de mindenképpen szerettem volna megemlíteni őket.

TURKÁLÓK

Itt azt hiszem nem kell magyaráznom, így csak felsorolnám a kedvenceimet a fővárosban.

  • Vintage Humana, V. ker. Károly körút 8.
  • Cream használtruha, VII. ker. Rákóczi út 35.
  • Háda, VII. ker. Rákóczi út 68.