Upcycling

Bőrtáska festése házilag-bőrfelújítás kezdőknek

4 éve kaptam meg ezt, szerelem volt első látásra.. Egy teljesen klasszikus fazon, az akkori pasztell ruhatáramhoz passzoló baba kék színben. Az évek sajnos nem kímélték: a táska háta besötétedett, az elejét pedig nagyon kiszívta a nap. Megfogadtam, hogy az idén felújítom majd, és egy festéssel új esélyt kap a ruhatáramban.

Ilyen volt az eredeti táska.

A festék

Nem mondom, hogy hatalmas választék kapható itthon. Két típust találtam ami a házi felújításhoz megfelelő. Jó hír, ezeket, hogy ezeket számtalan színben lehet kapni. Végül az olcsóbb festék mellett döntöttem. Ez alkalmas bőr, műbőr, PVC, vinil és textil festésére is. Mivel a táska anyaga steppelt, és a cérnát lehetetlen nem összekenni, fontos volt, hogy a festék erre is használható legyen.

A tartósság érdekében fedőlakkot is vettem (ennek használata nélkül nagyon ragacsos marad a bőr). Ez teszi vízállóvá az alsó festékréteget, tartósítja azt. Én matt fedőlakkot választottam, hiszen az eredeti táska is ilyen volt, de lehet kapni egészen fényeset is.

Alapozó festéket nem használtam, mert maga a bőr nagyon jó állapotban van, nem száraz, nem repedezett. Ha nagyon elkopott, használt felülettel szeretnétek dolgozni, akkor érdemes lehet ezt is beszerezni.

(Lent minden festéket linkelek.)

Milyen ecsetet használj?

Egy puha sörtéjű, általános ecset teljesen tökéletes. Ha az én táskámhoz hasonló steppelt, strukturált anyagról van szó, akkor érdemesebb egy kisebb méretet választani, vagy két méretben gondolkozni. Nekem a lapos forma vált be a legjobban, ezzel tudtam a legegyenletesebben dolgozni.

A folyamat

Tisztítás

Az első lépés az alapos tisztítás volt. Minden zsíros szennyeződést, foltot el kell távolítani az egyenletes tapadás érdekében. Ehhez egy enyhe szappanos oldatot és egy puha pamutrongyot használtam. Egy régi póló tökéletes erre a célra. Fontos, hogy ne sikáljuk a bőrt, hiszen könnyen megsérülhet, ha szükséges, inkább kétszer mossuk le a bőrt.

Sérült, repedezett festék eltávolítására is kapható folyadék (lent ezt is linkelem). Ezt ebben a lépésben használjatok, még a festés előtt.

Fontos, hogy minden réteg után mossátok ki, vagy áztassátok be az eszközöket, a nem megfelelően tisztított ecsettel nem lehet szépen dolgozni.

Alapozó réteg

Első rétegnek nagyon vékonyan vittem fel a már száraz felületre a festéket. Itt nem kell a tökéletességre törekedni, de dolgozzatok alaposan, festeni kívánt területet jól befedjétek. Ennek a rétegnek fél óra száradás elegendő.

A táska egy réteg után.

Festék, festék és még több festék

Ezután következett az igazi türelemjáték: egyenletesre kenni az egymást követő rétegeket, és remélni, hogy valaha fehér lesz a kék táskámból.

A rétegek között mindig megvártam, hogy a festék megszáradjon, hiszen a fehér falfestékhez hasonlóan, a száradást követően “fehéredik” a felület. Egy ekkora felülethez öt perc pingálást és kb. 30-40 perc száradást kell számolni rétegenként. Én végül négy réteggel értem el a teljes fedést. Az 50 ml-es flakonka teljes tartalma elfogyott.

A fedőlakk

A fedőlakk felvitele sokkal egyszerűbb már, a már száraz fehér felületre vittem fel, két rétegben. Gyorsabban kell vele viszont dolgozni, nagyon könnyen szárad.

Amikor már nem ragad, kenhető is a második réteg, de egy rétegben is tökéletesen fed. Én magamat ismerve vittem fel belőle kettőt, hogy ne maradjon ki egy kis rész sem.

Új táska 2000 forintért

Bizony! Ez az egész folyamat, ennyibe került. A fedőlakkból alig fogyott, így ezt a későbbiekben még bármire tudom majd használni. Két nap alatt lettem kész a táskával, minden percét élveztem.

Még egy ötletem van: a táska belsejét egy piros réteggel is lefesteném, szerintem nagyon jól nézne ki.

Az örökké tartó szerelem

Sokkal praktikusabb, klasszikusabb lett az elkészült kiegészítő. Említettem az idei kapszulagardróbos bejegyzésemben, hogy szeretnék a hátizsákom mellé egy hasonló színvilágú válltáskát is. Ez lett az a darab. Vásárlás nélkül, egy már meglévő táska újragondolásával sikerült a kívánságomat teljesítenem.

Újra szerelembe esni meglévő darabjainkkal nem mindig egyszerű, mégis a környezettudatos ruhatár egyik kulcsa ez. Nekem egy pár réteg festék most ezt lehetővé tette. Megvan az újdonság érzése, és mellette minden szép emlék, amik a táskához kötnek. Bár nyilván az emlékek bennünk élnek, de a hétköznapok sűrűjében, jól jön egy kis emlékeztető, nem igaz?

Az általam használt festékek:

Pentart textil és bőrfesték (elefántcsont színben)

https://www.kreativhaz.hu/textil-es-borfestek-pentart-50-ml-glittering-blue?gclid=CjwKCAjwzruGBhBAEiwAUqMR8IBWbjUrHh7tK9-x_sACIsdQfl7Aj_7m_FKeCIG77w4fnckg_XNT_hoCJVsQAvD_BwE

Pentart vízbázisú matt fedőlakk (50 ml)

https://www.kreativhaz.hu/muvesz-kellekek-pentart-matt-dekorlakk-100-ml?gclid=CjwKCAjwzruGBhBAEiwAUqMR8OIlgS1_9edjGAYx5M494wyYDTBNLwlQbHc2lM_jhBlSyJMPi2QiARoCgXMQAvD_BwE

Amit még ajánlok:

https://borfestek.hu/borfestek/8-borfestek-50ml.html

Bőrtisztító folyadék

https://borfestek.hu/eltavolitok-es-tisztitoszerek/32-alkoholos-bortisztito-50ml.html

Sérült, repedezett bőrfesték eltávolítására:

https://borfestek.hu/eltavolitok-es-tisztitoszerek/36-repedes-eltavolito-50ml.html

Remélem hasznos volt számotokra ez a bejegyzés, és kedvet kaptatok egy kis kreatív újragondoláshoz. 🙂

Még szintén kedvelheted...

2 hozzászólás

  1. […] újrafestett táskám a nyári kapszulám után az őszi szezon kedvence […]

  2. Dénes Márti says:

    Kedves Petra!
    Van-e tanácsod, mit kezdhetnék egy olyan lakkbőr fehér táskával (clutch-csal), ami állásában besárgult?
    A saját textil zsákjában tartottam, mégis besárgult. Nagyon sajnálom, mert egy Hispanitas kis táska, szívesen hordanám.
    Hátha a Téged olvasók közül van valakinek használható ötlete. 😳

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük