Upcycling

Fashion Revolution Week X Növényi festés

Amikor megláttam, hogy a Botanika egy kis DIY csomagot készít, olyan lettem, mint egy kisgyerek. De konkrétan, tűkön ülve vártam a futárt, pedig most olyan ruhadarabot hozott, ami félkész állapotban volt. A csomag segítségével saját kendőt tudunk festeni otthon, méghozzá növényekkel.

A növényi festés gondolata azóta érdekel, amióta a fenntartható divattal foglalkozok. A kozmetikumok kapcsán megtanultam, hogy az iparban használt összetevők bár olcsók, annál veszélyesebbek. A ruhatárunk kapcsán is érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a textilen és a cérnán kívül mik alkotják az adott darabot. Vajon milyen vegyszerekkel festik, kezelik őket?

Most nem fogok hosszú regét írni az érzékeny bőrömet illető problémámról, de egy állandó küzdelem annyit elárulhatok. A sminkeléstől a mosáson át, mindennek vegyszermentesnek kell lennie.

De ha az biztos, hogy a ruhaiparban is több ezer kemikáliát használnak, akkor vajon hány ruhámat érinti most ez? És mégis mik ezek az anyagok? Mert akkor jelentkeznék az első allergia tesztre, ahol ezekre tesztelnek és meg is oldva. Ja, ez messze nem ilyen egyszerű.

De most ne essen senki pánikba és kezdje el örülten sikálni a ruháit. Megszabadulni tőlük egyik pillanatról a másikra nem tudunk. De vannak alternatívák, például a növényi festés. Egy hagyományos módszer, aminek vannak ugyan hátrányai de az ökológia lábnyoma gyakorlatilag nulla, teljesen természetes és amúgy meseszép.

UpcycLing

Ha már fenntartható divatról beszélünk, a növényi festés szerintem egy szuper lehetőség ha szeretnénk a megunt darabjainkat feldobni, vagy felfrissíteni. Sajnos csak a természetes anyagok alkalmasak növényi festésre, de ha nem is mented meg így az összes ruhádat, lesz 1-1 ilyen statement darabja a ruhatáradnak (mert ezek tagadhatatlanul azok), amiket remekül ki tudsz majd használni.

De lássuk is, hogyan készült el a kendőm a csomag segítségével!

A kendő elkészítése azzal indult, hogy vízben áztattam, ezután timsós oldatban kellett az előkezelést folytatni. Ez segíti elő, hogy a színek élénkek és tartósak legyenek. Ezt követően kell a növényeket tetszés szerint a kendőre helyezni, majd pedig párolni. És gyakorlatilag ennyi.

Na most ez szépen hangzik, de nekem a teljes folyamat közel 4 órát vett igénybe. Egyrészt azért, mert nem volt gyakorlatom, másrészt pedig azért, mert ez nem kétperces folyamat. Bár itt tenném hozzá, hogy ha valaki festett már otthon textilt sima festékkel, az is egy hosszú folyamat. Én azt is próbáltam már amúgy többször, de fele annyira sem volt izgalmas, mint növényekkel festeni.

Abban biztos voltam, hogy a festőnövényeket nem fogom eldobni, bár nyilván veszítenek az erejükből. Megszárítottam őket, ugyanis volt egy póló, amit régóta szerettem volna valamilyen upcycling technikával megmenteni. Voltam olyan ügyetlen, hogy foltos lett, és még marhaepe szappannal sem tudtam kiszedni belőle. Tudok ilyen kis ügyetlen lenni, hát van ilyen.

Szóval ehhez a pólóhoz éppen passzolt, hogy növényekkel fessem meg. Abban nem is reménykedtem, hogy majd befogják a foltokat a növények, azért csodára ez a folyamat sem képes. Egy-egy ilyen foltot nem biztos, hogy be lehet fedni növényekkel és az sem biztos, hogy a színek nem változnak el az érintett területeken.

A cél az volt, hogy beleolvadjanak a mintába, olyan legyen, mintha direkt lennének ott. Ez sikerült is, mert azóta senki sem mondta meg, hogy hol vannak ezek.

A kendő elkészítése után azt tudtam, hogy leginkább kékesebb- lilásabb színeket adnak a növényeim. Mivel ez egy olyan darab, amit a “baleset” előtt nagyon szívesen viseltem, gondoltam, hogy közelebb hozom a színtípusomhoz és kurkumát is használok a festés során. Sajnos erről csak pár videót láttam, és nem tudom, hogy mennyire tartós, mert ott nem mutatták be, hogy mi történt az adott darabbal 2-3 mosást követően, így nem buzdítanálak Titeket, hogy fessetek ezzel.

A darabokat azóta már kb. 3-4-szer viseltem, de mosni nem mostam még őket. Juuuuj… Igen, amióta itthon vagyok alig van szennyes, mert nem koszolódnak a ruháim, izzadni se izzadok beléjük. De amint lesznek hosszabb távú tapasztalataim, megosztom majd Veletek.

Az egész festés igaziból egy jó móka. Izgalmas, kreatív és teljesen fenntartható. Érdemes gyerekekkel is kipróbálni. Én a továbbiakban szeretnék még kísérletezni a technikával, esetleg a magam által készített ruhákat közül egyet így dekorálni.

És hogyan lehet viselni őket?

Teljesen megállják a helyüket egy blézerrel akár munkába, akár színházba. Mivel ezek nem batikolással készültek, nincs az a hippis hatásuk. Viszont egy szép elegáns ékszerrel érdemes kombinálni őket, mert én úgy vettem észre, hogy az emelkedettebb viselet kívánja azért. Voltak rajtam farmerrel és sportcipővel, de szoknyával is. Bármilyen stílusba el tudom őket képzelni, érdemes kísérletezni.

Arról már többször meséltem, hogy a kendők igazi fegyverek. Én ebben az időben inkább a hajamba kötöttem, meg általában úgy viselem az ilyen darabokat. De kipróbáltam övként, stólaként (jaj, így gyönyörűen megmutatja magát a kendő, csodaszép) és természetesen nyakba kötve.

És akkor jöjjön a következő pont: a színtípus. Az általam elkészült darabok nagyrészt lilás árnyalatúak. Nem éppen élénk tavasz színek. Viszont olyan régóta vágytam már valami lilára, mert engem ez a szín nagyon megnyugtat. Szeretem viselni, színtanácsadás ide vagy oda. Az egyik kedvenc színem. És azt hiszem, hogy ez a módszer most nagyon különlegesen hozta vissza a ruhatáramba. Szóval mit is mondhatnék? Egy szó, mint száz: igazi mesedarabok születtek.

Csak ajánlani tudom. Tényleg. Nem szponzorált, nem kértek rá, hanem egyszerűen így gondolom 😀 Remélem hasznos volt számotokra. Tartsatok velem legközelebb is!

A Botanika webshopját pedig erre a linkre kattintva érhetitek el.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük