Borapolas

Tudatos smink az ünnepekre

A mai cikk egy igazán különleges együttműködés eredménye. Szalai Nikolettával közös projektbe fogtunk, hogy megfejtsük a tudatos ünnepi és hétköznapi sminkek titkát.

A sminkelés sem mindig fenntartható

Sőt! Manapság rengeteg reklám szól arról, hogy vegyünk és használjunk 4 primert, 100 szemhéjpúdert, 5 korrektort. A legtöbbet végül kidobjuk, mert nem tudjuk, hogy színben milyen árnyalatok állnak jól, nem használjuk el a termékeket, így azok végül, megromlanak (vagyis nem használjuk fel a lejáratuk előtt), szemétté válnak. Pedig sokkal egyszerűbben, alig pár terméket alkalmazva is készíthetünk magunknak akár alkalmi sminket is.

Ehhez Nikoletta összeállított Nektek egy kis útmutatót is:

  • Használj a bőrtípusodnak, bőrtónusodnak megfelelő alapozót, BB, CC krémet
  • Szükség esetén korrektorral tüntessük el az apróbb bőrhibákat, szem alatti karikákat
  • Az ünnepek alkalmából hangsúlyozzuk szemünket selyemfényű vagy csillámos szemhéjárnyalóval
  • Nikoletta kedvenc lépése a kontúrozás, amit bronzosító, pirosító, highliter segítségével végezhettek (ehhez a lépéshez létezik olyan paletta, ami tenyér nagyságú, így egyszerre minden benne van, és ez az a mennyiség, amit a legtöbben el is tudunk használni a lejárata előtt)
  • Utolsó lépésként dobjunk fel egy színben hozzánk illő rúzst (az ünnepek miatt piros vagy bordó), esetleg szájfényt

Szerencsére Niki is hisz a természetességben, abban, hogy nem kell a felismerhetetlenségig sminkelni magunkat. Ezt én sem ajánlanám Nektek. Emeljétek ki azokat a részeket az arcotokon, amit szerettek, legyen az szemetek, szátok vagy éppen a szemöldök.

Mit tehetsz még?

Nagyon fontos megemlítenünk, hogy nem elég a vásárlásnál tudatosnak lennünk. Figyeljetek a higiéniára, vigyázzatok az eszközeitekre, így elkerülve az esetleges bőrirritációkat, allergiás reakciókat. Ha koszos, baktériumokkal teli eszközöket használtok, akkor az belekerülhet a termékekbe is, ezért érdemes rá figyelni. Mert bár miután kimossuk, az ecset/szivacs tiszta lesz, a terméket nem tudjuk kimosni.

Niki ehhez is hozott pár tippet:

  • Ha megtelik az ecsetünk (elkezdenek a szálak elszíneződni, összeállni) mossuk ki
  • Nem szükséges külön ecsettisztítót vásárolnotok, a samponotok tökéletes lesz a célra
  • Száradás során vigyázzatok, hogy az apró szálak ne sérüljenek meg
  • Akár minden alkalommal használhattok sebbenzint a fertőtlenítésre, ezután akár azonnal tudjátok használni az ecsetet ismét
Mikroműanyag és smink

Ha ünnepek akkor csillámos, de figyeljetek rá, hogy mikroműanyag-mentes csillámport használjatok. Ezek az apró darabok belekerülnek a vízhálózatba és sajnos jelenleg nem tudják kiszűrni. Ezzel rengeteg gondot okozva az élővilágban.

Ha csak alkalmakra készítetek sminket, a hétköznapokban nem, akkor egy tartós rúzst például használhattok a szemhéjatokra, pirosítóként illetve az ajkaitokra. Ettől nagyon szép egységes lesz majd az összhatás, és nem vásároltok olyan terméket, ami aztán használatlanul fog heverni a szekrényben.

Tuti tipp:

Ha smink és tudatosság, akkor ejtsünk pár szót a színtípusokról is. Abban az esetben ha részt vesztek egy színtanácsadáson, és kiderül, hogy a termékeitek nem illenek a típusotokhoz, ne dobjátok ki őket. Fertőtlenítés után adjátok barátnőknek/családtagoknak.

Ha pedig egy rúzs vagy egy szemhéjfesték a szívetekhez nőtt, akkor használjátok bátran tovább. Ha magabiztosan viselitek senki nem azt fogja látni, hogy az adott szín nem tökéletes. Ha színben szeretnétek visszahozni mégis a harmóniát, a sminketek többi része legyen színhelyes. Ügyeljetek rá, hogy egy-egy tulajdonságban passzoljon a két szín. Például nekem is az egyik kedvenc rúzsom egy élénk, kékes piros darab, és mivel én is egy élénk típus vagyok, arra figyelek, hogy ilyenkor a szemem is élénk színekkel legyen kiemelve, és bár a rúzs egy hideg árnyalat, a szemem meleg színekkel sminkelem hozzá.

Remélem mind a ketten tudtunk Nektek hasznos tippekkel szolgálni a tudatosabb sminkelést illetően. Legyen csodaszép ünnepetek, és ragyogjatok kisebb vagy nagyobb sminkben, vagy akár smink nélkül magabiztosságot magatokra öltve.

Nikit pedig keressétek (Instagrammon is) alkalmi smink, vagy akár személyes tanácsadás kapcsán is, szerintem a képek magukért beszélnek.

Fotó: Banda Tamás

Kíváncsiak vagytok további ötletekre tudatos szépségápolás témakörében? Kövessetek Instagrammon (@wakemeinspring) és Facebookon (@barackespuderblog), hogy ne maradjatok le az új bejegyzésekről!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük