Kapszulagardrób

Színes kapszularuhatár 2.0

Egy kapszulagardrób nem lehet igazán színes és csak a minimalistáknak való- ez a két legnagyobb tévhit, amivel gyakran találkozhatunk. Tavaly nyáron nagyon szerettem kapszulából öltözködni, de nem volt hibátlan a Project333 kihívás. Kellett egy év, hogy ülepedjenek az élmények, tisztábban lássam mit szerettem a kapszulázásban, és mit nem.

Miért vágok bele újra?

Ami a jelenlegi helyzetben a legnagyobb érv mellette, hogy motivációt ad: igenis, otthonra is “elkészüljön” az ember. Nekem még mindig nem sikerült az itthoni reggeli rutinomat kiépítenem, így általában játszós ruhában ülök le dolgozni, rosszabb napokon pizsamában. Ezen márpedig változtatni kell, mert negatív hatással van a produktivitásomra.

Bár általában véve elégedett vagyok a ruhatárammal, egy kicsit lehetne szervezettebb. Az a gondolat ugrott be, hogy milyen jó lenne addig fejleszteni, hogy csak a szezonális darabokat kelljen cserélni. Már eddig is volt egy “mag”, amiben a 4-évszakos és a többfunkciós ruhák találhatóak, de most érzem úgy, hogy érdemes lenne velük külön foglalkozni.

Miben lesz más, mint tavaly?

Színek terén az idén is marad az alap palettám, de más kerül a fókuszban: új árnyalatok érintenek meg, vannak rám nagyobb hatással, így a kapszula alapját is ezek fogják képezni.

Az egyik alapszín a zöld lesz.

Egy picit univerzálisabb, “minden helyzetre felkészülten” típusú, melegebb válogatással készülök. Időközben visszaköltöztem a fővárosba, többet tömegközlekedek, így sajnos a nagy szoknyáim nem lennének igazán praktikusak. A magassarkú cipőim viszont örülhetnek, mivel itt kedvezőbb a járdák minősége, nagyobb eséllyel tudom őket viselni.

Bár tudom, hogy nem lehet mindenre felkészülni, de remélem a legtöbb eshetőségre mégis sikerült:

  • Az akár mindennapos munkába járásra
  • akár a szintén mindennapos ‘ki sem mozdulunk itthonról’ lehetőségre
  • 18°C- 40°C közötti hőmérsékletre
  • többnapos esőzésre
  • pár napos pihenésre
A ruha, amivel szerelembe estem. Nehezen tudom elképzelni sportos szettben, de 25-40 ruha közül nem kell, hogy minden tökéletesen “kapszula-kompatibilis” legyen.
Ruha: CABALA, ékszer: Inventino, fotó: Hodlik Anna

Kiegészítőkben sokat fejlődött a ruhatáram, a tapasztalataim alapján ráerősítettem a bézs/nude színű cipőkre és táskákra. Az idén az ékszereket és kendőket nem számoltam bele a kapszulába.

A ruhák nyakkivágását igyekeztem a rétegezéshez is figyelembe venni: minden darabra kényelmesen tudjak egy felsőt felkapni hűvösebb időben, légkondicionált helységekben. Így sajnos a felül nagy fodros ruhák az idén pihenni fognak, helyettük a kisebb fodros darabokat vettem elő.

Tavaly rengeteg pántos felsőt választottam, ami egyrészt picit unalmassá tud válni, másrészt nem is szeretem ennyire őket. Az idén gyakorlatilag minden felső más kivágású, de jól rétegezhető.

Mi adta az inspirációt?

Az őszi 10×10- es kihívás nagyon jól sikerült, így ezt használtam fő inspirációnak a Pinterest tábláim mellett.

Az új kattanásom, hogy nagyon szeretem a különböző szetteket: egy alsó és egy hozzáillő kabát vagy blézer teljesen levesz a lábamról. Ez egy jó alapja az összeszedett megjelenésnek, amire most nagyon vágyok.

És talán meglepő módon az egy év home office tapasztalatait is alkalmaztam: a kényelem egy fontos jelző lett. Legyen bármilyen csinos, nőies egy szett, ha nem tudok benne kényelmesen ülni, enni, nevetni, akkor nincs helye a ruhatáramban. Egy ruha sem ér már annyit, hogy az alap tevékenységeimet hátráltassa.

A fehér lett az itthon töltött napok legpraktikusabb színe, hiszen gond nélkül lehet a foltokat kimosni, nem fakul ki az anyag, nagyobb figyelmet kap majd ebben az évben.

Mi alapján terveztem?

Az idén egy picit más módszert követtem. 3-4 nagy kapszula-guru elvét alakítottam a saját igényeimhez. Több időt hagytam a tervezésre, már május eleje óta foglalkoztam a témával. A Netflix már úgysem tud újat mutatni 😁

A kiinduló pontom az volt, hogy hány szettre lenne szükségem. Ezt úgy határoztam meg, hogy felírtam a következő 3 hónap várható programjait, hányszor kell majd a kapszulából felöltöznöm. Ezt elosztottam azzal a számmal, amennyiszer egy szettet szívesen viselnék, nem zavarna az adott kombináció ismétlése. A sorok végén kapott számokat összeadtam és meg is voltam.

Hoztam egy szemléltető példát is, hogy jobba értsétek. Mindent felfelé kerekítettem, pontosan úgy, mint a saját listámnál is tettem.

Ezután a fent már említett “magot” vettem elő, végiggondoltam ők kb. hány szettet fednének le. Ezek mellé fokozatosan válogattam felsőket és alsókat is, annak tükrében, hogy minél több módon tudjam majd őket viselni. Ez most nagyon bonyolultnak tűnhet, de a valóságban egyszerű módszer.

Mit tartalmaz a kapszula?

Összesen 31 darabot válogattam össze. Ebbe a ruhák mellett a cipőket, táskákat és a kis kalapomat számoltam bele.

Az alsókhoz, illetve a blézerekhez/dzsekikhez igyekeztem az alapszínekből válogatni, a ruhák és a felsők lettek inkább színesek. Így remélem sikerül összeszedettebb, színes szetteket kombinálni.
Nem fotóztam be az összes ruhát, de egy kis ízelítőt mutatok. Bár nagyon tetszenek a lágy, omlós anyagok másokon, magamon csak kis mértékben szeretem. Inkább az izgalmas szabásvonalaknak szentelek nagyon figyelmet. De azért nem marad el a nyárias hangulat.

Valami még hiányzik…

Sajnos van 1-2 darab, amit nem sikerült beszerezni, pedig szükségem lenne rá: ilyen pl. a fűzöld klasszikus gombos kardigán, amiért hónapok óta kutatom a turikat, használtcikkes oldalak. Jó lenne még egy nagyobb pakolós oldaltáska is, ami a hátizsákom elegánsabb testvére lehetne. Az időjárás függvényében lehet, hogy megvarrom álmaim lenvászon/duplagéz ruháját is, de ha elmarad az igazi kánikula, akkor nem lesz szükség.

Tehát azért vannak még kérdőjelek. De van mit felvennem, mibe pakolnom, ha ebben a 3 hónapban nem sikerül őket beszerezni sem történik semmi. És ha kell, változtatok, újratervezek.

Izgalmas projektekkel készülök majd a kapszulával kapcsolatban, kövessétek Instagram oldalamat, hogy ne maradjatok le semmiről!
Csodaszép hetet mindenkinek ❤️

Még szintén kedvelheted...

2 hozzászólás

  1. […] praktikusabb, klasszikusabb lett az elkészült kiegészítő. Említettem az idei kapszulagardróbos bejegyzésemben, hogy szeretnék a hátizsákom mellé egy hasonló színvilágú válltáskát is. Ez lett az a […]

  2. […] Színes kapszularuhatár 2.0 […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük