Kihívások

Project333- ilyen volt 3 hónap 33 ruhadarabbal

Belegongolni is ilyesztő, milyen hamar elszaladt ez a pár hónap! Nyár elején, a következő hónapok történéseit nem sejtve vágtam bele a kapszularuhatárazásba. Fogtam összesen 33 ruhadarabot és kiegészítőt, ezeket viseltem 3 hónapig. De milyen is a gyakorlatban a Project333 kihívás?

A váratlan fordulat

A kihívás elején azt tudtam, hogy egy ideig marad a home office, de azt nem, hogy egész nyáron. Így, amikor kiderült, rengeteg ruhadarab, cipő és táska vált hirtelen feleslegessé. Gondolkoztam rajta, hogy átszervezem a 33 darabot, de nem akartam elölről kezdeni.

Elég 33 darab a “boldogsághoz”?

Aki nem kapszulázott, vagy nem csinált végig egy ilyen kihívást biztosan azt feleli, hogy nem. Tény és való, hogy ez a szám nagyon bekorlátozza az embert. Nincs helye a “jó lesz valamire” daraboknak. Ezért csak olyanokat érdemes összeválogatni, amiket valóban szerettek, szívesen viselnétek akár 1000-szer is.

A legtöbbet viselt darabom ez volt

Ami a kapszulázás alatt a “boldogtalanságot” okozta, az valójában csak a ruhákra kivetített külső tényezők voltak. Egy nehezebb időszakban a kapszularuhatár nem menti meg az embert, de segíthet.

Rengeteg időt és energiát spóroltam magamnak a kihívással, 5 másodperc volt reggelente kitalálni mit viselek aznap. Mivel nyárra nem kellett semmit beszereznem, a vásárlás, keresgélés idejét is megspóroltam.

Volt, ami felesleges darabnak bizonyult

Bizony-bizony, mivel otthon ragadtam, így a kiválogatott kiegészítőim nagy részét nem tudtam kihasználni. Volt pár ruhadarab, amiket nem igazán hordtam. Otthon tényleg a kényelmes darabokat veszi elő az ember, és nem igazán érdekli, hogy valami a héten már sokadjára van rajtam. A ruhák pár óra alatt megszáradnak, szinte azonnal fel lehet őket újra venni.

Tudtam, hogy kell majd egy igazi alkalmi ruha is

Persze mindig van, ami nem úgy sikerül, ahogy tervezzük

A cipőkkel akadtak gondjaim, mivel úgy kezdtem el a kihívást, hogy nem vásároltam semmit. Pontosan tudtam, hogy ez lesz a legsebezhetőbb pont.

Esőálló és lapos darabokkal nem állok jól. Ez a nyár pedig rohangálós és esős volt. Egyszer az is megtörtént, hogy a sportcipőm elázott, laposom meg nem volt más, így a nap második felében egy kapszulán kívüli darabot választottam. (Ebből tanulva másnap impregnáltam a cipőt.)

Augusztusban már csak azért is viseltem minden kiegészítőt. (Otthonra semmi nem indokolta, de szerettem volna, ha ezekről is van tapasztalatom.)

És ekkor jött a kapszula legnagyobb tanulsága: a kiegészítőket nem gondoltam igazán végig. Ha színes kapszulát terveztek, érdemes semleges kiegészítőket választani, vagy őket is külön minikapszulákba rendezni. Gondoljátok végig, mi az a maximum hány kiegészítőt felvesztek egy szettben. Például: fülbevaló, táska, cipő, öv, gyűrű, kalap (nálam ez 6 például). Tegyétek egy kupacba őket. Azonnal látszik ha nem passzolnak.

A minőség

A kihívás elején az egyik célom az volt, hogy próbára tegyem az általam készített ruhadarabokat. Büszkén jelentem, hogy mind túlélték! Nem lett szakadás, foszlás, és ez hatalmas öröm a számomra, hiszen azért még nagyon kezdő vagyok.

Viszont a rózsaszín turis blézerem bélése 3 helyen elszakadt. Egy ideig foltozgattam, de a 3. hónap végére teljes cserét igényelne. Egy 500 Ft-os, műszálas darabnál erősen elgondolkoztam, hogy megéri-e az időt és az anyagköltséget kicserélni. És ha kicserélem, megtérül-e majd, bírja-e majd addig a külsőanyag.

A másik “kis” hiba a fehér farmerdzsekim volt. Nem került jó kapcsolatba az élénk darabokkal. Sokszor nem azért kellett kimosnom, mert koszos volt, hanem mert elszíneződött. Ezt leszámítva nagyon passzolt a ruhákhoz, de talán praktikusabb egy homogénebb színt választani (nálam ez egy pirosas-korallos szín lett volna).

A hiányzó darabok

Úgy gondoltam nyárra nem kell sok ékszer, kendő stb. Kevés project333 szettben láttam kiegészítőket, leginkább minimalista összeállításokat választanak az emberek. Az igazság az, hogy aki szereti a kiegészítőket, annak nem szabad kihagyni őket. A ruhák hiányát sokkal kevésbé érzi az ember. A 33 egy nyári kapszula esetén egy nagy szám, bőven beleférnek ezek is.

Egyéni stílus

A kapszula az egyéni stílus próbája is. Az elmúlt időszakban éreztem már, hogy túlléptem a “korszakoláson”, és egyre nyitottabban állok az öltözködéshez.

Ez egyfajta feszültséget is okozott, mert nem volt egység a ruhatáramban. Hiába pakoltam jobbra-balra a ruhákat, nem volt meg a “rend” érzése.

Annyit tudtam, hogy a vintage stílust nagyon szeretem. De ez egy nagyon tág fogalom, sokféle értelmezéssel. (Meghatározás alapján az 1970-es évek előtti darabokat hívjuk vintage-nek.)

A nyáron szabad perceimben azzal foglalkoztam, hogy számomra mit takar, mit szeretek a régi darabokban. Szetteket válogattam a szekrényből, jegyzeteltem fejben mi tetszik és mi nem. Az elég hamar eldőlt, hogy az elegánsabb vászon anyagok sokkal jobban tetszenek, és a miniszoknyákat végleg el fogom engedni.

Sziluettek, szabásvonalak és kiegészítők terén is a romantikus, klasszikus nőies darabok tetszettek.
Szeretek elegánsan öltözködni, még ha nincs is rá különösebb okom. Ilyen vagyok.

Volt, hogy picit soknak éreztem, hogy minden színes és vintage hangulatú. Ezen pár visszafogottabb színű kiegészítővel könnyen tudok majd segíteni, finomítani a végeredményeket. Úgyhogy az elkövetkező időkben őket fogom jobban átnézni, átszervezni.

Mivel egyedül voltam nem számított más véleménye. Csak azokkal találkoztam, akik közel állnak hozzám. Ők építő kritikákat mondtak, mégsem akartak lebeszélni egy-egy szokatlanabb szett kapcsán. Az utcán meg úgyis idegenek vannak mellettem, legtöbbször észre se vesszük egymást.

Eddig azt gondoltam eléggé el tudok vonatkoztatni mások megjegyzéseitől, de nem így van. Meg kell tanulnom, hogy kinek a véleményre adok. És hát végső soron a legfontosabb vélemény az enyém.

Mire figyelj, ha kedvet kaptál?

  • Színes kapszula mellé semleges kiegészítőket válassz
  • A 33 meglepően nagy szám, bátran válassz kiegészítőket
  • A jobb minőségű darabjaidat válaszd
  • Gondolj a szélsőséges időjárásra is (minden évszak lehet melegebb/hidegebb, csapadékosabb, mint a “megszokott”)

A Project333 kihívást nem hiszem, hogy ilyen módon újra végigcsinálom a közeljövőben. A kapszularuhatár elvét -viszont a kiegészítők nélkül- továbbra is alkalmazni fogom.

Még szintén kedvelheted...

1 hozzászólás

  1. […] Project333- ilyen volt 3 hónap 33 ruhadarabbal […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük