Önismeret

Stílusinspirációk

Mi adhat ihletet egy hétköznapi nőnek az öltözködéshez? Hogyan befolyásolja a környezettudatosság személyes stílusunkat? Erről beszélgettem Lucával, az Offlány blog és Instagram oldal szerzőjével.

Lucával összefogtunk, hogy néhány tartalom erejéig feldolgozzuk a minket és ruhatárainkat aktuálisan érintő kérdéseket. Oldalán kötés, szövés, varrás és önismeret témaköreiben találtok nagyon élvezetes tartalmakat. Kövessétek, mert kis projektünk következő tartalma hamarosan az ő oldalán is érkezik!

Aki nem olvasta még sorozatunk első részét, az ezen a linken teheti meg.

Mit is jelent pontosan a stílus?

Az a sajátos mód, ahogyan gondolatainkat, közölnivalónkat kifejezzük. Legyen szó magatartásról vagy éppen az öltözködésünkről, a stílushoz a megfelelő, tetszetős hívószavakat kapcsoljuk.

Luca és Poór Petra
A képet Halmai Gyöngyi készítette
Luca a kifinomult, klasszikus én pedig a kacér, játékos stílus kedvelője vagyok.

Miért érdemes, hogy megtaláljuk személyes stílusunkat?

Luca így írt erről a blogján:

 ” Felismertem, hogy ha kényelmes és önazonos ruhákat hordunk, nagyobb esélyünk van a kiteljesedésre. Jobban érezhetjük magunkat a bőrünkben, kiegyensúlyozattabbak és boldogabbak lehetünk.”

A Z generáció tagjaként én is érzem a társadalom és a közösségi oldalak által generált feszültséget. Az ember sosem tud elég jó lenni, nem tud megfelelni másoknak, de elsősorban önmagának. Ahhoz, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, meg kell ragadnunk minden alkalmat, hogy dolgozzunk belső világunkon.

Úgy gondolom, ahogyan vannak emberek, akik a legjobbat hozzák ki belőlünk, vannak ruhák is, amik ugyanezt teszik. Erőt, támogatást, önbizalmat adnak akkor, amikor már mi sem hiszünk önmagunkban.

Az inspiráció, mint potenciális lehetőség

Mivel mindketten elkötelezett hívei vagyunk a fenntartható divatnak, különböző kihívásokkal fedezzük fel ruhatárainkat és bennük rejlő lehetőségeket.

Tudjuk, hogy mindenkinek vannak elakadásai, olyan napok, amikor semmi sem akar összeállni és unottan néz a ruháira. Ilyenkor jó, ha van honnan motivációt meríteni. Lehet ez egy utazás emléke, egy számunkra izgalmas kultúra vagy egy általunk kedvelt személyiség is.

Ezzel máris tettünk még egy lépést a környezettudatosabb ruhatár felé, hiszen új módon kombinálhatjuk és viselhetjük ruháinkat.

A természet, mint legfőbb ihlet forrás

Beszélgetéseink során hamar kiderült, hogy nem a stílusikonok inspirálnak minket. Tiszteljük és szeretjük a természetet, és szeretnénk ezt öltözködésünkkel is kifejezni.

Luca számára az a legszebb, hogy a természet erőforrásait felhasználva magunkra öltjük a világot a ruhákban, ez által válunk vele eggyé. A ruhánk minket fejez ki, de a nagy egész része, egyfajta médium a viselője és a környezet között.

A gyakorlatban a természetes anyagokat, lágy textúrákat keresi. A földszínekhez vonzódik a leginkább, amik mesésen is állnak ősz típusán. Az utóbbi időszakban megszerette a növény- és virágmintákat is.

Luca kedvenc ruhájában. 
A képet Halmai Gyöngyi készítette.
Luca kedvenc ruhájában és selyemsálával, amiket másodkézből szerzett be.

A nőiség és a természet kapcsolata

Én a nőiességem által kapcsolódom most leginkább a természethez, és ezt igyekszem az öltözködésemben is megjeleníteni. Ez az, ami minden egyes nappal erősebben van jelen az életemben.

Poór Petra- saját készítésű, barack mintás ruhájában
A képet Halmai Gyöngyi készítette

A nőkben rejlő ősi erő a teremtés csodája. Képesek az életet a Földre hozni, ezáltal megújítani azt. A női energiák éppen ezért mélyebben kapcsolódnak a természethez, féltik és védik az éltet, legyen az bármilyen módon jelen a világban.

(Öko)feministák lennénk?

Miután mind a ketten meséltünk nővé válásunkról és természetszeretetünkről, jogosan merülhet fel bennetek ez a kérdés.

Ökofeminizmus:  “Az ökofeministák azt állítják, hogy aki feminista, annak a természetvédelemért is harcolnia kell, mert ugyanaz a rendszer, amelyik a nőket elnyomja, elnyomja a természetet is.” - Hódosy Annamária 

Az irányzat által felvetett kérdésekről máshogyan gondolkodunk, más tapasztalataink vannak.

Luca így mesélt nekem erről:

“Fontos számomra a saját nőiességem megélése, szeretem, hogy nőket és férfiakat teremtett a természet, viszont idealistaként egy olyan világban szeretnék élni, ahol mindenkinek egyenlő jogai vannak. Alapvetően mindenkiben azt az Embert szeretem meglátni, aki szeretettel és nyitottsággal viszonyul a környezetéhez. “

Én úgy látom, hogy a probléma -amit a klímaválság jelent- túlmutat a női egyenjogúság kérdésen. Baráti köreimben is tapasztalom, hogy elmosódni látszanak a hagyományos férfi-női szerepek, emiatt is válik szívügyévé nemi identitástól függetlenül, érint sokakat mélyen és sarkall cselekedésre a környezetvédelem.

Van az ökofeminizmusnak egy gondolata, amivel nagyon is egyetértünk. A Földünket érintő természeti katasztrófák elszenvedői legnagyobb arányban nők. Gondoljunk csak arra, milyen módon működik ma a divatipar, milyen arányban dolgoznak nők az iparágban. Például Bangladesh-ben a divatipari munkások 85%-a nő. Az őket és a természetet is kizsákmányoló iparág megreformálása mellett kiállunk.

Legyél önmagad!

Bármi vagy bárki is legyen az inspirációnk, a legfontosabb az, hogy önmagunkat adjuk, saját hangunkon kommunikáljunk a ruháinkkal.

Nagyon hálásak lennénk, ha megosztanátok másokkal is a bejegyzést. További tartalmakért kövessetek minket!

A fotókért hatalmas köszönet Halmai Gyöngyinek!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük