Önismeret

Színtípusok alapelmélete

Ha tudatos öltözködésről beszélünk érdemes szót ejteni a színtípusokról is, ugyanis ahhoz, hogy egy jól felépített, hozzánk passzoló ruhatárunk legyen, a saját típusunk ismerete szerintem elengedhetetlen.

Jómagam nem vagyok színtanácsadó, de a blogon állandó téma ez, mivel én is igyekszem a színtípusomnak megfelelően öltözködni. Egyre többen kérdeztetek erről, ezért igyekszem Nektek össze foglalni röviden az alapokat, illetve adok tippeket, hol és kiket érdemes követnetek ha bővebben érdekel a téma.

Az alapok

Alapvetően négy fő típusról beszélhetünk, amik a négy évszak neveit viselik. A tél a nagy kontrasztok színeiben pompázik, a tavasz az élénk virágokéban, a nyár a finom, púderes-pasztelles fagyi színekben, az ősz a lehulló falevelek csodaszép színében. Minden típust 3 tulajdonság alapján jellemzünk: élénkség, hőmérséklet, sötétség.

Így a tél hideg, sötét, élénk, a tavasz meleg, élénk, világos, a nyár hideg, tört, világos és az ősz meleg, tört, sötét színekben pompázik. Megvan tehát a négy alaptípusunk, a megfelelő tulajdonjogokkal.

Hogyan lesz ebből 12 típus?

Mind a négy fő típusnak van 3-3 altípusa. Az altípusok más-más alaptípus keveredésével jönnek létre (tél keveredik a tavasz jegyeivel például), aszerint, hogy melyik a domináns tulajdonsága az alaptípusnak.

Vegyük is rögtön egy példát, hogy könnyebben érthető legyen: legyen mondjuk a nyár-tél (hideg nyár). Van egy hideg, sötét, élénk telünk és egy hideg, világos, tört nyarunk. Itt tehát a legfontosabb tulajdonsága a nyarunknak az, hogy hideg színeket vegyen fel (mivel ez a két halmaz “metszete”). A nagy nyár paletta leghidegebb színeit előnyös magara öltenie.
Egy tavasz-ősznek (meleg tavasz) két meleg színtípusból áll össze a színpalettája. Tehát neki a tavasz paletta legmelegebb árnyalatait érdemes magara öltenie.

Azt, hogy ki melyik típusba tartozik, az egyéni, természetes tulajdonságok határozzák meg: természetes hajszín, szemszín, bőrszín.

A meleg típusoknak meleg, aranyló hajszínük van, a hideg típusoknak hamvas. A meleg típusok bőre barackos, olívás, a hidegeké rózsás. Ezért van, hogy nem mindenkinek áll jól egy barackos vagy éppen egy mályvás pirosító.

Az egész elmélet az összhangról szól és szerintem nagyon is logikus. Az a cél, hogy minél jobban összhangban legyünk a saját színeinkkel. Ha a hozzánk passzolókat viseljük, akkor a fáradtabb napokon sem lesznek hatalmas, feltűnő karikásak a szemeink, nem fognak a ruháink, hajszínünk éveket öregíteni rajtunk.

Az a jó a palettákban, hogy a rajtuk megtalálható színek tökéletesen párosíthatóak egymással. Nem kell azon gondolkoznunk, hogy egy ez a szín megy-e a másikhoz.

Attól sem kell tartanunk, hogy le kell mondanunk a kék színről például. Minden színnek megannyi árnyalata van (a kéknek, a kobaltkék, királykék, türkiz, stb. ). Csak meg kell találnunk ezeknek a színeknek is azokat az árnyalatait, amik a palettánk alaptulajdonságait hordozzák.

Ez lenne nagyon röviden és tömören az alap, a teljesség igénye nélkül. Ha elmentek színtanácsadásra, ott bővebb ismeretek szerezhettek. Illetve lentebb találtok egy listát, hogy merre fele érdemes olvasni a témában.

A képen fent: jobb oldalon -nyár színekben, bal oldalon-tél színekben
A képen lent: jobb oldalon világos tavasz színekben, balra élénk tavasz színekben láthattok
Röviden a négy alaptípusról:

Nyár

A nyár típusnak a hideg, tört, világos árnyalatok emelik ki. Övék az igazi fagyi árnyalatok. A sötét színek öregítik őket, a meleg színek betegessé tehetik, míg a túl élénk színek elnyomják őket. Hajuk hamvas és világos, nincs nagy kontraszt bőr- szem- és hajszínük között.

Altípusai: hideg nyár (nyár-tél), világos nyár (nyár-tavasz), lágy nyár (nyár-ősz)

Ősz

Az ősz típus meleg, tört, sötét árnyalatokban lesz csodaszép. A tipikus őszi árnyalatok, többek között a mustár sárga is az ő árnyalatuk. Hajuk aranyló, bőrük meleg, olívás árnyalatú, és általában elmondható róluk, hogy ők az igazi őzike lányok.

Altípusai: meleg ősz (ősz-tavasz), sötét ősz (ősz-tél), lágy ősz (ősz-nyár)

Tél

A tél típus hideg, élénk, sötét színek emelik ki. Mint említettem ők a nagy kontrasztok emberei, az igazi hófehérkék. A legsötétebb és legélénkebb színekben gyönyörűek. Hajuk sötét, hamvas barna vagy fekete, bőrük ehhez képest sokkal világosabb.

Altípusai: sötét tél (tél-ősz), élénk-tél (tél-tavasz), hideg tél (tél-nyár)

Tavasz

Ebbe a típusba tartozom én is. A tavaszi virágos mező élénk, meleg árnyalatai mutatnak a legszebben rajtunk. A tavasz típusnak az élénk, meleg, világos színek állnak a legjobban. Hajuk aranyló, bőrük barackos.

Altípusai: meleg tavasz (tavasz-ősz), világos tavasz (tavasz-nyár), élénk tavasz (tavasz-tél)

További ismeretek:
Tanácsadók, akiket én is ajánlok:

Elek Bettina

Cseke-Kovács Zsófia

Mengyán Eszter (ha érdekel a fenntartható divat, Eszter blogját különösen ajánlom, nekem ő abszolút példaképem, de erről később bővebben beszámolok majd)

Varga-Győrik Georgina

dr.Ragány Angéla

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük