Uncategorized

Hogyan vásárolj kiegészítőket tudatosan I.

Pici füli, gyöngyös nyaklánc, köves gyűrű. Ilyen bizsu ékszerei szinte biztos, hogy minden nőnek vannak. Általában fast fashion üzletekben, vagy online shop-okban szerezzük be őket, filléres tételek. De mi is ezekkel a probléma?

Fülbevalók

Legtöbbször pár viselés után kopnak, a kövek kiesnek, a nyaklánc elszakad egy rossz mozdulattól. És ezeket nem javítjuk meg, vagy újítjuk fel, megy a szemétbe és kész. Annyira olcsók, hogy bármikor pótolhatjuk őket.

Ez azonban nem meglepő módon nem fenntartható. Bár apró ékszerekről van szó ezekhez is nyersanyagra van szükség, a szállításuk sok energiát igényel- különösen ha külföldről rendeljük őket, azt se tudva kik által készül és hol.

Fülbevaló: Inventino (kattints a képre)

Az, hogy mi alapján válasszunk ékszert, több mindentől függ. Akitől teljesen idegenkedik az ékszerektől vagy ne vásároljon feleslegesen, vagy kezdje apróbb darabokkal. Ha azokat sikerült megszoknia, kezdjen nyitni a nagyobb darabok felé.

Aki gyakran visel nagy ékszerek, szereti azokat, arra figyeljen, hogy legyen egy egyszerűbb darabja, hogy akkor se érezze hiányosnak az öltözékét, ha nem illik hangsúlyos fülbevaló hozzá.

Az ékszerekkel sokkal nehezebb dolgunk van, mert nem feltétlenül lehet kombinálással a stílusukat változtatni. Egy elegáns darab az marad, még ha sportcipővel vennénk fel. Ezért érdemes meghatározni milyen helyzetekben szeretnénk viselni egy-egy ékszert.

Ha valaki többet jár sportos ruhákban, de szeretne ékszert viselni, akkor válasszon egyszerűbb darabokat. Alkalmakra neki viszont elég egy gyönyörű darab, ami lehetőleg színben passzoljon hozzá, és legyen egy univerzálisabb színe.

Régebben nem értékeltem az időtálló ékszereket, én is a trendi darabokat kerestem. Ez mára nagyon megváltozott: pár állandó ékszert hordok, általában azokat, amiket szeretteimtől kapok, és a fülbevalókkal, nyakláncokkal szoktam “játszani”.

Eddig egy statment fülbevalóm volt, amit a nővéremtől kaptam, mert ő már nem hordta. Azt nagyon szeretem, de szerettem volna egy igazán elegáns darabot. Én sokszor viselek magassarkút, elegánsabb darabokat. A színeimmel és az előnyös fazonokkal már tisztában vagyok. Viszont a további variálásokhoz már kiegészítőkre is szükségem van. Ez a #30wearschallange kapcsán fogalmazódott meg bennem igazán. Mostanában döbbentem rá, milyen jó lenne egy-egy különleges darab, máris csak ennél a ruhánál rögtön 3-4 új szettet jelentene.

Így határoztam el, hogy kicsit kilépek a komfortzónámból, és pótolom ezt a “hiányosságomat”. Mindenképpen magyar terméket szerettem volna a fent említett okok miatt. Olyat, ami akár egy esküvőre, színházba, vagy egy elegáns vacsorához is tökéletes. Ez az Inventino darab mindent képvisel amit szerettem volna. A szín kiválasztásánál más szempontok is közrejátszottak, de egyáltalán nem bántam meg, hogy végül ez a korall szín lett.

  • Az alap tehát itt is adott: csak akkor vásároljatok ha szükségetek van rá. Mérjétek fel milyen darabokat hordtok szívesen, milyen méretet viseltek el, ami nem zavar. Passzoljon a stílusotokhoz, színeitekhez az új darab, ha vannak, akkor az állandó ékszereitekhez.
  • Igyekezzetek fenntartható márkáktól választani, ahol eléritek a készítőt, egyedi kéréseteket is fogadnak, így még személyesebb lesz az elkészült darab.
  • Minél klasszikusabb fazont választatok, annál biztosabb, hogy sokáig tudjátok majd hordani. A divatos darabokat inkább kerüljétek, pár év múlva már nem biztos, hogy szívesen viselnétek.
  • illeszkedjen a fülbevaló a fejformátokhoz, figyeljetek rá, hogy optikailag ellensúlyozza a formát (ez természetes a nagyobb daraboknál okozhat gondot)

Ezt a sorozatot is többrészesre tervezem. Hamarosan más kiegészítő típusokat is számba veszünk majd, tartsatok velem.

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük