Fenntarthatóság

Hogyan lehet otthon zöldebb a varrás?

Zero waste. Újrahasznosítás. Megfelelő alapanyag. Etikusság. Ezekre a szavakra még a tervezőknek is nehéz figyelni, egyszerre megvalósítani mindet. De mi, akik hobbiként varrunk, mennyire tudjuk ezt zölden tenni? Erre hoztam ma Nektek pár tippet.

Szabásminta

A szabásminta másolása közben könnyen figyelhetünk arra, hogy minél közelebb helyezzük el egymáshoz a kiszabandó részek sablonját, így minimalizálva a papír felesleget. A fennmaradó darabokat nem kell azonnal kidobni, tegyük őket félre a következő alkalomra. A használhatatlan részeket gyűjtsük szelektíven.
Ha kiszabtuk az anyagot, a megmaradt szabásmintánkat ne dobjuk el, hiszen bármikor jól jöhet, lehet, hogy kis módosításokkal elkészítjük máskor vagy másnak. Feliratozzuk őket, tárolhatjuk külön borítékban, tasakban őket.

Szabás

A szabás során keletkező hulladékok minimalizálásával akkor érdemes foglalkoznunk, ha már magabiztosan szabjuk ki az anyagunkat. Ha a szabásmintánkhoz jár leírás, ott jó eséllyel találunk fektetési rajzot, ami segít abban, hogy kezdőként is spóroljunk az anyaggal.
Vannak olyan szabásminták, amik kifejezetten zero waste ruhakészítéséhez lettek fejlesztve. Ezeket is érdemes meglesni.

Forrás: Pinterest

Az elvarratlan szálak

A cérna nehéz kérdés. A varrás során vannak pillanatok, amikor jobb nem spórolni vele. Annyit viszont megtehetünk, hogy ilyenkor se fél méter után vágjuk el, elég pár centi.
Sajnos a legtöbb cérna műszálas anyagú, de lehet kapni akár lenből készültet is.

Anyag

Ne vásárold túl magad! Annyi anyagot vegyél, amennyiről úgy gondolod, valóban fogsz varrni, különben csak porosodni fog.
Adj magadnak egy határt, és csak akkor vásárolj újra, ha már elfogyott a tervezett mennyiség.
Lehetőleg válaszd a minősített, természetes alapanyagúakat.

Upcycling

Mentsd meg!
Ha jelenleg régi ruhák anyagából nem is varrok, de cipzárt, gombot, kapcsot azokból használok.
Egyszerűen csak le kell bontanunk a varrást és máris kész.
Időt, pénzt és energiát spórolunk meg. Higgyétek el, lebontani még mindig könnyebb, mint 40 centis, lebontható cipzárt találni megfelelő színben…

Minél több nyersanyagot spórolunk, annál jobban óvjuk a Földet. És természetesen ha valaki ért az anyagokhoz, hasznosítsa régi ruhák anyagát újra!

Ezek lennének az én gyors tippjeim egyenlőre. Amint én is haladok és fejlődök, hozok majd Nektek további ötleteket.

De ne feledjétek, ha elsőre nem sikerül, nem tragédia. Igyekezzetek, és ha már van elég tapasztalatok, akkor foglalkozzatok mélyebben a témával. Elvégre az a cél, hogy a varrás öröm legyen, nem? Görcsölni felesleges, élvezzétek!

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük