Kapszulagardrób

Milyen anyagokat viseljünk télen?

Amint beköszönt a hidegebb idő, előkerülhetnek a vastag téli ruháink a szekrényből. De milyen anyagokat érdemes választanunk? Hogyan maradjunk stílusosak a hideg napokon?

Természetes anyagok

A selyem

Ha könnyed esésű anyagra vágysz télen is, válaszd a selymet! A legtöbb más anyaggal összehasonlítva nem fog olyan melegen tartani, mivel nagyobb a hővezető képessége, vagyis több hő távozhat el a testünkből. Azonban jobban melegen tart, mint a pamut-akril keverék vagy a pamut és poliészter keverék. Tudományos szempontból a tulajdonságai alapján megfelelő hőszigetelő, de általában vékony anyagokat készítenek belőle. Ezeket válaszd a vastag pulóverek alá, amiket a fűtött helységekben könnyedén levehetsz.

Milyen belőle készült darabokat válassz télre?

 • vastag ing
 • sál/vállkendő
 • kötött pulcsi
 • atléta/top
Fenntarthatódivat: téli ruhák viselése másodkézből. 

Fotó: Halmai Gyöngyi
Egy nagyobb selyemkendővel télen is feldobhatod a szetted.

Pamut:

A pamut egy univerzális anyag, ami lehet vékony, szellős vastagságú nyárra, vagy vastag, hogy a téli elemeknek is ellenálljon. Nagyszerű alternatíva azoknak is, akik allergiásak az olyan anyagokra, mint a gyapjú.

A pamut előállításhoz rengeteg vízre van szükség, feldolgozása során rengeteg vegyszert használnak. Ha fontos számodra a fenntarthatóság keresd a minősített biopamut anyagokat, az újrahasznosított pamutot, vásárold másodkézből , vagy jó alternatívája lehet a TENCEL is.

A gyapjú:

Az egyik gyönyörű és hihetetlenül meleg téli anyag, amelyet érdemes télen az elsők között választanunk. A gyapjú különleges anyag, mert a benne lévő légzsebeknek köszönhetően természetes szigetelést biztosít. Vízálló, így a havas-latyakos időben is jó szolgálatot tesz.

Súlyának akár 40%-át is képes összegyűjteni nedvességben, és mégis száraz marad, ami segíthet szabályozni a testhőmérsékletet.

A gyapjú leggyakoribb fajtái:

 • A báránygyapjú: a kb. hét hónapos fiatal állatok első nyírásából nyerik. Ekkor rendkívül sima, puha és finom gyapjút nyírható, ami hipoallergén tulajdonságokkal is rendelkezik. Néha szűzgyapjúnak is nevezik, bár ez a kifejezés a még nem feldolgozott gyapjúra is vonatkozik.
 • A merinó gyapjú: A merinó gyapjú finom szálairól ismerheted, amelyek rendkívül puha tapintásúak, és kiváló anyagot biztosítanak olyan ruhadarabokhoz, amik közvetlenül érintkeznek a bőrünkkel. A merinó gyapjú más gyapjúkhoz képest alacsonyabb hozamú: a lenyírt gyapjút vegyi anyagokkal mossák át, hogy eltávolítsák a természetes lanolinréteget. A folyamat során az eredeti gyapjúnak csupán a fele nyerhető ki. Ez a fáradságos folyamat teszi a merinógyapjút drágábbá, mint a többi gyapjú.
 • Az alpaka: Az alpakák üreges szőrszálai lehetővé teszik, hogy a belőlük készült anyag melegebb és könnyebb legyen a juhgyapjúnál. A kasmírral összehasonlítva az alpaka gyapjú hasonlóan puha, de jelentősen erősebb. Az alpaka szőre hipoallergén, így ideális az érzékeny bőrűek számára is.
 • Az angóra: ezt az angóra nyulak szőréből nyerik, és az egyik legkönnyebb, legfinomabb és legmelegebb a természetes szálak közül. Az angóra rendkívül finomsága miatt hajlamos a mattodásra és a nemezesedésre, ezért a tenyésztőknek minden nap kifésülik a nyulakat. Ez az időigényes folyamat és az alacsony hozam együttesen magas árat eredményez. A szálak rendkívül puhák, de nagyon finomak, érzékenyek is, emiatt gyakran keverik más szálakkal, hogy növeljék tartósságát.
 • A mohair: az angóra kecske nyírása, ami több okból is különbözik a többi gyapjútól. Különleges textúráján túl mellette is a felsorakoznak a gyapjúk pozitív tulajdonságai. A kecske fedőszőrzetének szőrszálai a nyírási folyamat során gyakran az aljszőrzethez kerülnek, ez eredményezi az egyedülállóan bolyhos szövetet.

Milyen ruhaként viseld?

 • pulóver
 • kabát
 • zokni
 • nadrág/szoknya
 • blézer
 • sál
Fenntarthatódivat: téli ruhák viselése másodkézből. 

Fotó: Halmai Gyöngyi
A gyapjú az örök favorit anyagom. A ruhatáramban a vékony nyári nadrágoktól az őszi/téli kalapon át, számtalan kedvencemben megtalálható.

A kasmír

A kasmírt a kasmír kecskék aljszőrzetéből nyírják le, amikor azok a vedlési időszakba lépnek. Mivel a kasmírt az aljszőrzetből nyírják, hozama igen alacsony: egy pulóver előállításához két kasmírkecske szükséges. A kasmír háromszor-nyolcszor melegebb lehet, mint a gyapjú. A belőle készült kelme finom anyagú, rendkívül sűrűre szőhető, nem érezzük karcosnak és nagyjából olyan puhaságú, mint a merinó.

Anyagok keverése

Ahogyan fent már említettem, az egyes anyagok pozitív tulajdonságai felerősíthetőek, a hiányosságai kiküszöbölhetőek más anyagok keverésével. Így teszi például a selyem a gyapjút elegánsabbá, a gyapjú a selymet erősebbé, melegebbé.

A természetes szálakat gyakran keverik műszálakkal is, hogy azok ellenállóbbak, rugalmasabbak az elkészült ruhadarab pedig olcsóbb lehessen. Ahhoz, hogy a természetes szálak előnyös jellemzői érvényesüljenek, legalább 40%-ban kell tartalmazniuk az anyagoknak.

Fenntarthatódivat: téli ruhák viselése másodkézből. 

Fotó: Halmai Gyöngyi
Én is szívesen választom a kevert anyagú ruhadarabokat, de figyelek rá, hogy a fent említett elv érvényesüljön.

Műszál télen: igen vagy nem?

Amennyiben csak azért választanál műszálas ruhát, hogy melegen tartson, úgy keresd inkább a fent említett alapanyagok egyikét. A műszálas anyagok rossz szigetelők, nem szívják magukba a nedvességet.

Ha meglévő ruháidat szeretnéd viselni, akkor rétegezd őket, lehetőleg úgy, hogy ne a műszálas legyen a legalsó és a legfelső réteg.

Mit húzzunk a fejünkre, kezünkre és lábunkra télen?

A bélelt, természetes bőr cipő lehető legjobb választás, hiszen egy belőle készült jó minőségű cipő nem ázik át és jól szigetel, véd a hideg ellen. A műbőr csizmáidról sem kell lemondanod, viseld őket a fent említett anyagok egyikéből készült vastag zoknival vagy harisnyával, esetleg speciális téli talpbetéttel. Ugyanez igaz a kesztyűkre.

Télre válassz gyapjúból, gyapjú filcből sapkát, valódi szőrből készült kalapokat.

Fenntarthatódivat: téli ruhák viselése másodkézből. 

Fotó: Halmai Gyöngyi
A kalapot és a sálat is másodkézből szereztem be.

Mit viseljek télen, ha vegán vagyok?

Amennyiben az etikai okok miatt nem viselsz állati eredetű ruhadarabokat, úgy még mindig vásárolhatsz másodkézből, amivel nemcsak a környezetet de az állatokat is véded. Az én téli ruhatáram állati eredetű anyagait 95%-ban másodkézből szereztem be az évek alatt.

Picit hosszúra sikeredett ez a bejegyzés, de őszintén remélem, hogy hasznos volt számotokra!

A képekért hatalmas köszönet Halmai Gyöngyinek!

Még szintén kedvelheted...

3 hozzászólás

 1. Pöttöm says:

  Nagyon tetszenek a modelleken lévő ruhák. Meg lehet ezeket vásárolni valahol?

  1. Petra says:

   Természetesen. A képek alatt található linkek egyenesen a webshopra vezetnek. Kellemes nézelődést! Vásárolj tudatosan! 🙂

 2. […] Milyen anyagokat viseljünk télen? […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük